marți, 20 decembrie 2016

Dragi Vaperi, Vă scriu acest mesaj pentru a lamuri câteva chestiuni legate de mixarea aromelor cu baze, procedeu pe care multi dintre noi l-am făcut mai mult sau mai puțin bine. Procesul de DIY (Do It Yourself) reprezinta o alternativa ieftina a lichidelor gata preparate. Oricât ne-am dori sa ne apropiem de rezultatul găsit într-un flacon cu lichid gata preparat, din păcate rezultatul nu va fi niciodată identic. Totuși pentru a maximiza calitatea rezultatului, exista o serie de reguli ușoare, pe care le puteți urmări pentru a obține un lichid de o calitate superioara.
1. Lucrați într-un mediu curat! Întotdeauna lucrați într-un mediu curat, preferabil steril. Exista o sumedenie de soluții pentru sterilizarea la rece sau cald. Ce pot recomanda este dezinfectantul sau sterilizatorul pentru biberoane, soluție lichida ce poate fi găsita în aproape orice farmacie. Este ieftin și foarte folositor. Prețul acestuia variază intre 10 și 30 de lei, în funcție de producător și volum. Flacoanele sau recipientele în care preparam lichidul trebuie sa fie, preferabil, de sticla, curate și dezinfectate. Pipetele, sau orice alt corp care intra în contact direct cu baza sau aroma trebuie sa respecte de asemenea regula menționată mai sus.
2. Procesul de amestecare: Este de preferat sa amestecam baza FARA NICOTINA cu aroma într-un Mixer/Blender sau chiar cu un Blender de Frappe care permite omogenizarea acestora la o viteza ridicata, pentru 3-5 minute. Folosind aceste dispozitive permitem aerului sa intre în componenta amestecului și sa interacționeze cu moleculele de aroma.
3. Depozitarea: Acum ca este iarna, iar caloriferele sunt calde (nu fierbinți!) putem lăsa lichidul pentru o macerare grăbită pe calorifer timp de 1-2 zile. Apoi lichidul se depozitează la întuneric pentru încă 3-5 zile.
4. Amestecarea cu nicotină: După ce macerarea a fost terminata, putem adăuga nicotina, după bunul plac. Trebuie sa ținem cont de faptul ca nicotina schimba gustul lichidului, poate scoate anumite note în evidenta saupoate muti alte note.
După amestecarea cu nicotina a lichidului gata macerat, acesta trebuie lăsat la întuneric încă 1-3 zile pentru ca nicotina sa reacționeze cu lichidul.
5. Principiul volumului: Probabil ca ați observat ca mâncarea gătită în volum mare este mai gustoasa. Același principiu se aplica și e-lichidelor. Cu cat preparați un volum mai mare, cu atât lichidul va fi mai aromat și mai gustos.
6. Respectați specificațiile producătorului!!! Fiecare producător de aroma își cunoaște creațiile. Fiecare producător pune la dispoziția consumatorilor, fie pe eticheta sau pe website, diverse specificații de diluție/amestec.
7. Mai mult VG necesită mai multa aroma și un timp mai lung de macerare… Purtătorul de molecule aromatice din e-lichide este propilenglicolul (PG). Cu cat proporția de glicerina vegetala (VG) din baza este mai mare cu atât va fi necesara mai multa aroma și un timp de macerare mai îndelungat. Exista situații în care un lichid preparat doar cu GLICERINA FARMACEUTICA nu are gust sau necesita cu mult mai multa aroma pentru a avea. Din experiență proprie, atât din motive de gust/aromă cât și din motive de siguranță în ceea ce privește dezvoltarea ”meduzelor” din lichide recomand baza 50VG-50PG, 70VG-30PG sau 80VG-20PG. De exemplu dacă preferați bazele 70VG-30PG, procentajul ideal pentru un daily vape al aromelor King’s Dew este de 10%. Dacă preferați bazele 90VG-10PG procentajul de aroma creste la 13%-16% în funcție de calitatea bazei și de preferințele personale.
In încheiere as dori sa menționez ca DIY nu reprezinta doar o alternativa ieftina a lichidelor gata preparate ci și o libertate în a alege ce și cum să vapezi. Totuși nu trebuie sa ne hazardam în a încerca sa vapăm arome alimentare din magazine. Acestea nu sunt destinata VAPATULUI și pot reprezenta un risc pentru sănătate datorita altor substanțe prezente în ele. De asemenea aceste arome nu sunt suficient de concentrate pentru a oferi un gust plăcut.

Niciun comentariu: